Cursusweekend

RACHAËL DRAAISMA: KALMERENDE SIGNALEN & SPEUREN MET PAARDEN

Kalmerende signalen & Speuren met paarden

UPDATE: Vanwege de grote belangstelling hebben we een extra cursusweekend ingepland
op zaterdag 12 en zondag 13 juni 2021. Hiervoor zijn nog 2 plekjes beschikbaar!
Informatie & aanmelden via e-mail: nelleke@parzival-paardencoaching.nl.

In mei 2021 verzorgt Rachaël Draaisma hier een prachtig cursusweekend! Op zaterdag 29 mei staat de cursus Kalmerende Signalen van paarden op de planning en zondag 30 mei de cursus Speuren met paarden. Voor zowel professionals als mensen die recreatief omgaan met paarden zijn deze dagen een echte aanwinst, niet alleen vanwege de toepasbaarheid binnen diverse werkvelden en training, maar ook wat betreft het vergroten van welzijn.

Wat kan je verwachten?

Speuren met paarden kan als nieuwe discipline tussen mens en paard worden gezien en als activiteit met meerdere doelen ingezet worden, bijvoorbeeld in je training of tijdens coaching. Met de cursusdag Kalmerende signalen versterk je jouw observatietechniek en verbreed je je kennis w.b. het lezen en begrijpen van paarden. Deze kennis en het toepassen van kalmerende signalen kan je werk uitstekend ondersteunen.

De dagen zijn toegankelijk voor iedereen die meer wil leren over kalmerende signalen bij paarden en het speuren met paarden. Tijdens de dagen wordt theoretische kennis niet alleen ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal, maar ook door praktijkvoorbeelden waarbij Rachaël werkt met mijn eigen paarden in de Paardentuin.

Bij Parzival Paardencoaching hechten we veel waarde aan persoonlijke benadering, beleving en een interactieve insteek tijdens cursussen en workshops. Zodat er echt ruimte is voor persoonlijke aandacht en vragen, en bijvoorbeeld ook voor praktische voorbeelden. Daarom wordt er tijdens de dagen gewerkt met een groep van minimaal 6 tot maximaal 8 personen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Investering Cursusdag Kalmerende signalen van paarden
Zaterdag 29 mei 2021 • 179 euro excl. 21% BTW

Investering Cursusdag Speuren met paarden
Zondag 30 mei 2021 • 179 euro excl. 21% BTW

Deelname aan het gehele weekend
Je ontvangt 30 euro korting op de totaalprijs excl. BTW.

De prijs is inclusief koffie/thee/watertjes en lekkere versnaperingen, werkmateriaal en een uitgebreide (vegetarische) lunch. Daarnaast verblijf je een hele dag op een prachtige locatie middenin het Werelderfgoed Waddenzee gebied, waarbij er ook tijd is voor ontspanning en reflectie. Je ontmoet leuke mensen, en gaat met een schat aan nieuwe kennis, vaardigheden én werkvormen naar huis.

Locatie: Parzival Paardencoaching | Paardentuin Harstahof
Aanvang: 9.30 uur (de koffie en thee staat klaar vanaf 9.00 uur, we sluiten af rond 17.00 uur)
Deelname is mogelijk vanaf 16 jaar
Maximaal aantal deelnemers: 8 personen.

De dagen zijn natuurlijk afzonderlijk te volgen, het is echter aan te raden om beide dagen mee te doen en je helemaal onder te dompelen in deze materie: de kennis en informatie vanuit dag 1 sluit namelijk naadloos aan op de activiteiten en informatie van dag 2. Bovendien ontvang je in dat geval een korting van 30 euro op de totaalprijs excl. BTW. Wanneer er minder dan 6 aanmeldingen zijn, kunnen de cursusdagen helaas niet doorgaan.

Aanmelden & Betalen

Na aanmelding ontvang je van mij een bevestiging en  betaalverzoek voor de aanbetaling van 35 euro excl. 21% BTW (dit bedrag wordt uiteraard in mindering gebracht als ‘reeds voldaan’ op de eindfactuur). Nadat deze aanbetaling is voldaan is je deelname definitief en tevens bindend. De eindfactuur ontvang je op 13 mei 2021 (betaaltermijn van deze factuur is 5 dagen). Je krijgt jouw aanbetaling terug wanneer het evenement van onze kant definitief wordt geannuleerd. Kosteloos afmelden van jouw deelname (m.u.v. de aanbetaling) kan tot en met 12 mei 2021, daarna ben je het gehele bedrag van jouw aanmelding verschuldigd.

UPDATE: Vanwege de grote belangstelling hebben we een extra cursusweekend ingepland
op zaterdag 12 en zondag 13 juni 2021. Hiervoor zijn nog slechts 2 plekjes beschikbaar!
Informatie & aanmelden via e-mail: nelleke@parzival-paardencoaching.nl.

Reserveer jouw plekje

Algemene informatie

Kom je van verder weg? Het is mogelijk om te overnachten in een van de leuke B&B’s of campings (waarvan 1 met trekkershutten) in de nabije omgeving (zelf te regelen, tips op verzoek).

We werken buiten, deels in de overdekte zitkuil (met terrasverwarming) en deels in de Paardentuin. Ook bij minder goed weer proberen we de cursusdagen door te laten gaan. Zorg dus voor passende kleding en bescherming tegen kou/regen/zon. Alleen in uitzonderlijke gevallen verplaatsen we de dagen naar een andere datum. In dat geval laten we je dat zo spoedig mogelijk weten.

Omdat we met veel zorg en aandacht omgaan met ons terrein en alle dieren, vragen we onze gasten dat ook te doen. Lees a.u.b. vooraf onze Huisregels even door en bijvoorbeeld ook de Algemene Voorwaarden en aanvullende informatie die op de website wordt gegeven.

Heb je speciale dieetwensen of een beperking? Laat het tijdig even weten, zodat we hier rekening mee kunnen houden en/of tot een passende oplossing kunnen komen.

Uiteraard houden we ook tegen die tijd zo goed mogelijk de veiligheidsregels omtrent Covid-19 in acht. Nadere informatie wordt in de weken voorafgaand aan het cursusweekend verstrekt.

Over Rachaël Draaisma

Rachaël Draaisma heeft altijd paarden en honden in haar leven gehad. Vanaf 2002 werd dit echter naar een beroepsmatig niveau getild toen ze verschillende diploma’s behaalde en full time ging werken als gedragsdeskundige en trainer. Eerst alleen met honden, later kwamen daar de paarden bij. In 2013 behaalden ze het diploma van de Turid Rugaas-International Dog trainers Education. Onder Turid’s mentorschap startte ze een studie naar de manier waarop gedomesticeerde paarden reageren op stimuli in hun omgeving. Ten tweede bestudeerde ze of paarden relatie versterkende signalen gebruiken ten opzichte van stimuli in hun leefwereld die ze willen appeassen om zo een negatieve escalatie te voorkomen en een positief sociaal leefklimaat te behouden. Turid en Rachaël hebben de term kalmerende signalen hiervoor gebruikt. Ten derde is gekeken hoe spanning zich verhoudt tot deze kalmerende signalen. Video materiaal vormt de basis van deze studie. Honderden films van gedomesticeerde paarden van verschillende rassen in interactie met mensen, of met mensen in hun nabijheid werden geanalyseerd. De studie leidde tot de beschrijving van 20 kalmerende signalen die paarden gebruiken om elkaar en zichzelf te kalmeren en een positief sociaal leef klimaat te creëren en te behouden en negatieve escalaties te voorkomen.

Een andere pijler in Rachaëls werk en leven met paarden is het aanbieden en uitbouwen van mental stimulaton en speurwerk. Rachaël heeft een methode ontwikkeld om paarden aan te leren om een voetstappen spoor te volgen, zodat zij verloren personen of voedseltassen kunnen vinden. Speuren heeft heel veel voordelen voor het paard, op zijn gedrag, zijn hersenontwikkeling en lijf. Maar speuren met paarden is net zo verrijkend voor mensen en kan als een nieuwe discipline worden gezien voor mens en paard. Rachaël gebruikt het speuren als primaire activiteit voor paarden. Maar het aanbieden van mental stimulation en speuren is voor haar ook een onderdeel bij het begeleiden van paarden met gedragsproblemen.

Rachaël reist door Europa en wereldwijd om lezingen, workshops en gecombineerde les weekenden te geven over Kalmerende Signalen van Paarden, Mental stimulation en Speuren met paarden. Veel universiteiten en opleidingscentra zijn geïnteresseerd in haar werk. China, Denemarken, Polen, België, Spanje, Finland, Zweden zijn enkele van de landen die Rachaël bezocht heeft. Rachaël’s tweede boek ‘Scentwork for Horses’ is in november/december 2020 wereldwijd verkrijgbaar. Voor meer informatie: www.calmingsignalsofhorses.com.