Verdiepingscursus

PAARD & SYSTEMISCH WERK

Systemisch coachen
mét paarden

Systemisch werk en individuele opstellingen binnen paardencoaching leveren niet alleen prachtige verdiepingsmogelijkheden op voor de deelnemer, het biedt ook de mogelijkheid om jouw cliënten vanuit een breder perspectief te ondersteunen en je werk als coach op een ander niveau te beleven! Na afronding van deze cursus beschik je over gedegen basiskennis rondom systemisch werk en weet jij hoe je paarden en mensen verantwoord en constructief kunt begeleiden tijdens systemische sessies.

Daarnaast is het in deze tijd heel belangrijk oog te hebben voor welzijn van mens, dier en natuur. Dit onderwerp is voor mij persoonlijk nauw verbonden met de kern van de systemische visie, waarin alles een geheel vormt en invloed op elkaar heeft. Je gaat met andere ogen kijken naar de relatie mens-paard en ontwikkelt daarin een nieuwe, eigen basishouding.

Dus ben je werkzaam als paardencoach, wil je graag op persoonlijke ontdekkingsreis en daarnaast meer gelaagdheid in je werk ervaren? Dan is de cursus Paard & Systemisch werk een absolute aanrader!

Wat kan je verwachten?

Kwaliteit, contact met de natuur en beleving staan bij Parzival Paardencoaching hoog in het vaandel. Daarom werken we in een kleine groep zodat er veel ruimte is voor interactie en persoonlijke aandacht. Op de cursusdagen serveren we tussen de middag een (h)eerlijke vegetarische lunch met producten uit eigen tuin en de nabije omgeving. Verder staat er de hele dag koffie, thee en een fris watertje voor je klaar, met daarbij diverse lekkere versnaperingen. Ook is er tussendoor tijd om te ontspannen en reflecteren op een van de fijne plekjes die ons mooie terrein rijk is.

De verdiepingscursus Paard & Systemisch werk betreft een intensief ontwikkelingstraject waarbij jouw persoonlijke betrokkenheid en inzet is vereist. De cursus bestaat in totaal uit 5 cursusdagen (niet los te volgen) die plaatsvinden op onze mooie locatie in Ginnum, middenin het Werelderfgoed Waddenzee gebied. Theorie en praktijk wisselen elkaar af tijdens de cursusdagen. Daarbij onderzoeken we de verschillende aspecten van systemisch werk, jouw persoonlijke ontwikkeling en rol en functioneren als systemisch paardencoach en het inzetten van paarden als mede-coach. We werken buiten in Paardentuin Harstahof, waar mogelijk met onze paarden Diaz, Bowie en Jarno. Oefenopdrachten die je thuis dient uit te voeren (incl. verslag) en het lezen/bekijken van een aantal boeken/artikelen/documentaires maken deel uit van de cursus. Na afronding ontvang je een certificaat van deelname.

De verdiepingscursus Paard & Systemisch werk is in beginsel gericht op individuele begeleiding van volwassenen waarbij paarden worden ingezet als co-coach. Wanneer er raakvlakken zijn wordt het systemisch coachen van teams en/of systemisch coachen van jongeren/kinderen aangestipt, maar over het algemeen niet nader uitgediept. Het is wél mogelijk om de Verdiepingsdag ‘Paard & Systemisch werk – kinderen en jongeren’ toe te voegen aan deze Verdiepingscursus als extra aanvulling. Dit kan je aangeven op onderstaand inschrijfformulier.

Over systemisch werk

Bij systemisch werk kijken we naar elk levend wezen als onderdeel van een groter geheel, waarin alles met elkaar verbonden is en invloed heeft op elkaar. Er zijn verschillende vormen van systemen, zoals gezin van herkomst (achtergrond) en bijvoorbeeld de werkomgeving, maar ook de mensheid, de natuur of de aarde kan als systeem worden gezien. Samen met je coachee breng je verborgen patronen en dynamieken uit deze systemen aan het licht en maakt ze hanteerbaar.

Het paard als co-coach

Niet alleen paardenkennis en -kunde is onmisbaar wanneer je samen met hen cliënten begeleid, in deze nieuwe tijd is het ook van groot belang je open te stellen om met andere ogen te gaan kijken naar verbinding, welzijn en communicatie. Tijdens de cursus wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.

Voor wie is deze cursus geschikt?

Paardencoaches die zich verder willen verdiepen in systemisch werk, met inzet van paarden, en persoonlijke vaardigheden en kennis op dat vlak willen vergroten. Ook paardencoaches die nieuwsgierig zijn naar systemisch werk in het algemeen zijn natuurlijk van harte welkom. Om mee te kunnen doen dien je een algemene opleiding tot paardencoach te hebben afgerond (of hiermee bezig zijn) en enige praktijkervaring te hebben opgedaan. Als je al iets bekend bent met de basisbeginselen van het systemisch gedachtengoed is dat handig, maar niet verplicht.

Noot: mocht jij je na deze verdiepingscursus specifiek verder willen ontplooien als opsteller, dan is het raadzaam ook een algemene opleiding Familieopstellingen te gaan volgen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Investering Verdiepingscursus Paard & Systemisch Werk
5 cursusdagen | 895 euro excl. BTW
(of: 189 euro excl. BTW per cursusdag)

Dit is inclusief cursuslesmateriaal, (h)eerlijke vegetarische lunch, alle activiteiten en koffie/thee/watertjes + versnaperingen. Eventuele kosten m.b.t. te lezen boeken e.d. zijn niet inbegrepen (tip: deze zijn over het algemeen via de bibliotheek te reserveren).

Inloop mogelijk vanaf 8.30 uur, we starten om 9.00 uur en sluiten af rond 17.00 uur.

Maximaal aantal deelnemers: 4 personen
Data: (donderdag) 10 juni, 1 juli, 15 juli, 26 augustus en 9 september 2021
Locatie: Parzival Paardencoaching, Harstawei 18 9174 GB te Ginnum

De cursus vindt buiten plaats, in onze Paardentuin. Ook als het regent gaan de dagen door, alleen bij uitzonderlijke weersomstandigheden wordt een dag in overleg verschoven naar een later moment. Datzelfde geldt wanneer er rond die tijd beperkende Corona-maatregelen van kracht zijn waardoor een dag niet door kan gaan. We stellen je hiervan zo snel mogelijk op de hoogte. Het is momenteel nog niet mogelijk BTW-vrij te factureren. Ons streven is om in 2022 een CRKBO Registratie voor Instellingen te realiseren. Het geldende BTW-tarief is 21%.

Programma

Dag 1 – Systemisch Coachen
Dag 2 – Mens & Paard: verbinden, welzijn & ethiek
Dag 3 – De systemisch (paarden)coach: basishouding & intuïtief waarnemen
Dag 4 – Werkvormendag Paard & Systemisch werk
Dag 5 – Praktijkdag Paard & Systemisch werk

Aanmelden & Betalen

Wil je meedoen aan deze mooie verdiepingscursus? Je kan jouw plekje reserveren door het aanmeldformulier te gebruiken. Jouw aanmelding is definitief wanneer je van mij een bevestiging van deelname hebt ontvangen. Op dat moment is je aanmelding ook bindend. Kosteloos afmelden voor de Verdiepingscursus Paard & Systemisch werk kan tot en met maandag 24 mei 2021. Daarna ben je het gehele cursusbedrag verschuldigd.

Bij deze cursus zijn er 2 betaalmogelijkheden:
Betaling ineens: je ontvangt de factuur voor het totale cursusbedrag op donderdag 27 mei 2021, deze dient vervolgens binnen 3 dagen te worden voldaan.

Betaling per cursusdag met betaalverplichting voor de gehele cursus: je ontvangt de factuur voor de eerste cursusdag op donderdag 27 mei 2021, deze dient vervolgens binnen 3 dagen te worden voldaan. De volgende 4 deelfacturen dienen daarna uiterlijk 2 dagen voorafgaand aan de betreffende cursusdag te zijn voldaan (je ontvangt deze facturen minimaal 1 week van te voren).

In beide gevallen geeft tussentijds stoppen geen mogelijkheid tot restitutie of vervallen van betaalverplichting.

In de weken voorafgaand aan de start van de Verdiepingscursus Paard & Systemisch werk ontvang je alle overige benodigde informatie via mail (ook w.b. mogelijke voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19).

Handig om te weten

Het is eventueel mogelijk in de nabije omgeving te overnachten in een van de mooie B&B’s of op de nabij gelegen camping (met trekkershutten). Je dient deze faciliteiten zelf te reserveren (dit is niet bij de genoemde prijs inbegrepen en staat los van de activiteit).

Burdaard: www.bloemenhoeve.nl
Dokkum: www.hetverguldescheepje.nl
Holwerd: www.nijbonga.nl
Blije: Camping de Blijer Wadden

Praktische informatie

Aangezien we buiten werken, is het belangrijk kleding mee te nemen waarmee je jezelf in alle omstandigheden kunt beschermen (of verlichten). Voor de activiteiten bij de paarden zijn stevige schoenen noodzakelijk! Voor het overige hoef je geen materialen mee te nemen, deze worden door ons verzorgd. Bij voorkeur geen mobiele telefoons gebruiken gedurende de gehele dag.

Omdat wij met veel zorg en aandacht omgaan met ons terrein en alle dieren vragen we onze gasten dat ook te doen. Lees a.u.b. vooraf onze Huisregels even door en bekijk bijvoorbeeld ook de informatie die op deze website wordt gegeven, zodat we er voor zowel mens, dier als natuur een prettige ervaring van kunnen maken.

Heb je speciale dieetwensen of bijvoorbeeld een beperking? Laat het tijdig weten, dan proberen we daar rekening mee te houden of we overleggen hoe we dat op kunnen lossen.

Wanneer er niet voldoende deelnemers zijn is het mogelijk dat de cursus wordt geannuleerd of verschoven, datzelfde geldt wanneer er rond die tijd beperkende Corona-maatregelen van kracht zijn waardoor de dag niet door kan gaan. We stellen je hiervan zo snel mogelijk op de hoogte. Bij vragen en/of opmerkingen kan je mailen naar nelleke@parzival-paardencoaching.nl.

De Algemene Voorwaarden van Parzival Paardencoaching zijn van toepassing.