Zo werk ik…

Wanneer we samen aan de slag gaan, ga ik altijd uit van jouw eigen kracht en innerlijke wijsheid en ik vertrouw op het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest. Ik bied beslist geen kant-en-klare oplossingen, maar ondersteun je, samen met mijn paarden, in jouw zelfsturende en zelfontdekkende ontwikkelingsproces. Ik werk daarbij vanuit een systemische en holistische visie.

Tijdens de sessies zet ik verschillende werkvormen in, zoals opstellingen en het gebruik van specifieke materialen of oefeningen. Ook gebruik ik elementen vanuit counseling en mindfulness. Ik geloof daarnaast in de helende en ontspannende werking van de natuur, waardoor onze locatie ook deel uitmaakt van jouw proces.

Wat is Systemische paardencoaching?
Bij systemisch werk (systemische paardencoaching) bekijken we het individu als onderdeel van een groter geheel, het systeem, waarin alles in verbinding staat met elkaar, en dus ook invloed heeft op elkaar.

Er zijn diverse vormen van systemen. Natuurlijk het familiesysteem, maar ook binnen organisaties, verenigingen en bijvoorbeeld hechte vriendengroepen is er sprake van een systeem. Bij individuele paardencoaching gaat het vaak over invloeden vanuit het familiesysteem. Dit noemen we ook wel je achtergrond. Je achtergrond bestaat als eerste uit je gezin van herkomst, ook miskramen, abortussen en weggegeven of verzwegen kinderen horen hier bij. Daarnaast kunnen specifieke (ingrijpende) gebeurtenissen en geheimen deel uitmaken van je achtergrond, of bijvoorbeeld een cultuur, oorlog of geloof.

Systemen hebben de eigenschap dat ze altijd op zoek zijn naar evenwicht. Wanneer een systeem verstoord raakt, zal het direct op zoek gaan naar een nieuw evenwicht zodat het kan voortbestaan. Vaak gaat dat ten koste van het individu en ten gunste van het totale systeem. Daardoor kan het zijn dat een persoon binnen het systeem belast wordt met iets wat oorspronkelijk elders in de achtergrond ontstaan is, maar weggestopt is of nooit verwerkt. Dat kan doorwerken tot in vele generaties! In de praktijk merkt iemand dit doordat hij of zij tegen belemmeringen aanloopt die eigenlijk vanuit de persoon zelf niet goed te verklaren zijn.

Samen met de paarden kunnen we dit verder uitlichten in de vorm van een opstelling (dat kan zowel met als zonder representanten). Paarden reageren constant op energie en invloeden vanuit hun omgeving en zijn daardoor fantastische gidsen die van nature verbonden met het grotere geheel. Een paard zal daardoor niet alleen op de persoon zelf reageren, maar dus ook op energie die vanuit het systeem bij die persoon aanwezig is. Het dier kan daardoor nuttige informatie geven over de systemische invloeden bij de deelnemer, ook datgene wat voor de deelnemer zelf nog niet zichtbaar is.

Door een systemische sessie met een paard of pony ontstaat er ruimte voor hernieuwde kracht en rust. Dat wat vast zat, komt weer in beweging. Dit heeft op zijn beurt ook weer invloed op het gehele systeem van de deelnemer, ookal zijn zij niet bij de sessie aanwezig.

N.B. In 2019 heb ik de basisopleiding Systemische Paardencoaching afgerond. Momenteel ben ik bezig met een aanvullende opleiding rondom systemisch werk en familieopstellingen. Daarbij neem ik ook regelmatig deel aan opstellingen die georganiseerd worden door derde partijen.

Wat houdt een holistische benadering in?
Volgens de holistische visie ben je als mens een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dit betekent dat er van alles van invloed is op wie je bent en hoe je je voelt. Denk bijvoorbeeld aan je eet- en leefwijze, je emotionele gesteldheid, erfelijke invloeden en externe omgevingsfactoren. Past alles als een puzzel perfect in elkaar? Dan ben je ‘in balans’ en je zit in alle opzichten goed in je vel. Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, zijn er dus allerlei ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien om de balans te verbeteren.